zaterdag , 28 november 2020
Home » #2.08 | Schaf Zonnepanelen aan
#2.08 | Schaf Zonnepanelen aan
Bespaar op je energiekosten met zonnepanelen

#2.08 | Schaf Zonnepanelen aan

Heb je spaargeld wat je voorlopig niet nodig hebt? In plaats van je geld op de bank te zetten (tegen een lage rente) kan het heel slim om dit geld te gebruiken voor het aanleggen van zonnepanelen.

Hoe werkt het?
Met zonnepanelen bespaar je op je stroomverbruik. De stroom die je opwekt met zonnepanelen wordt direct aan het energienet toegevoegd. Deze opgewekte stroom wordt afgetrokken van de stroom die je daadwerkelijk verbruikt. Wanneer je 3000 kWh per jaar verbruikt en je wekt 2000 kWh op, hoef je dus maar 1000 kWh te betalen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is vooral afhankelijk van je stroomverbruik. Er wordt gekeken naar Wp (wattpiek). Dit wordt gebruikt om het vermogen van een zonnepaneel uit te drukken. In Nederland levert 1 Wp gemiddeld 0,85 kWh op. Dit heeft o.a te maken met het aantal zonuren in Nederland. Een zonnepaneel van 255 Wp levert dus gemiddeld 216 kWh per jaar op. Stel: Je jaarverbruik is 2000 kWh. In dit geval heb je dus 2353 Wp aan zonnepanelen nodig om deze 2000 kWh op te wekken. Wanneer je kiest voor 255 Wp zonnepanelen heb je (2353/255) = 9,2 zonnepanelen nodig om op 0 uit te komen. Heb je zonnepanelen met een hogere Wp, dan heb je minder panelen nodig, echter zijn deze panelen vaak duurder waardoor je goed dient te vergelijken.

Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Je dient naast de zonnepanelen zelf ook de frames (voor de zonnepanelen), de omvormer en de aansluitkosten te betalen. De terugverdientijd ligt momenteel rond 7/8 jaar. Daarna heb je dus in principe “gratis” stroom. Let er wel op dat je omvormer ongeveer 10 jaar meegaat en je je zonnepanelen periodiek kunt laten schoonmaken om het rendement te maximaliseren.

De terugverdientijd ligt het laagste waar je je huidige verbruik opwekt. Wek je meer op dan je verbruikt, dan kan je salderen. Dit houdt in dat je energieleverancier betaald voor jouw energie. Het grote nadeel is dat je aanzienlijk minder krijgt dan de prijs die jij betaalt. Consumenten betalen ongeveer € 0,20 voor een kWh. Het teruglevertarief ligt vaak op slechts € 0,06 / € 0,07 waardoor het dus 3x zo lang duurt voordat je je zonnepaneel hebt terug verdient. Op het moment van schrijven geeft Greenchoice het hoogte teruglevertarief met € 0,11 per kWh.

BTW Aftrekbaar
Op dit moment is het mogelijk om de 21% BTW terug te vragen. Wanneer je € 4000 incl. BTW voor je zonnepanelen hebt betaald, betaal je € 840 aan BTW. Zonnepanelenaanbieders hebben vaak een extra service waarbij ze tegen een vergoeding (vaak € 100 tot € 200) dit voor jou kunnen doen. Echter is het ook mogelijk om dit (via een handleiding) zelf te doen.

Zonnepanelen wordt door vele gezien als de beste investering die je momenteel kunt doen. Het rendement (10%-15%) is aanzienlijk hoger dan de rente op je spaarrekening. Dus heb je geld over wat je voorlopig niet nodig hebt? Vergelijk dan diverse offertes en start met het duurzaam opwekken van energie!

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*