woensdag , 12 augustus 2020
Home » Bespaartips » Bespaartip #1.02 | Bespaar met Radiatorfolie
Bespaartip #1.02 | Bespaar met Radiatorfolie
Bespaar op je energie door radiatorfolie te plaatsen

Bespaartip #1.02 | Bespaar met Radiatorfolie

Niks is zo lekker als wanneer je het koud hebt de radiator vol open te zetten waardoor je binnen korte tijd een verwarmde kamer hebt. Maar naast dat de radiator warmte naar binnen straalt, gaat dit ook de andere kant op naar de koude muur. Radiatorfolie biedt de uitkomst.

Tenzij je geen vloerverwarming in je huis hebt is de kans groot dat je huis verwarmd wordt met een centrale verwarming. Dit systeem zorgt ervoor dat de CV-ketel het water in je radiatoren verwarmt tot ongeveer 90 graden. Hierdoor wordt deze warmte vervolgens uitgestraald. Aangezien radiatoren vaak bij een raam of muur staan geplaatst verwarm je dus ook de muur of het raam waar je niks aan hebt.

Wat is radiatorfolie?

Met radiatorfolie zorg je ervoor dat de straling van de radiator wordt gereflecteerd. Deze zilverachtige folie moet tegen de muur of aan de achterkant van een radiatorfolie worden bevestigd. Hierdoor kan je tot 95% van de warmte die aan de achterkant wordt uitgestraald besparen!

Welke soorten radiatorfolie zijn er?

Je hebt standaard radiatorfolie en HR-radiatorfolie. Hierbij reflecteer je 75% tot 95% van de warmtestraling. Bij deze twee opties heb je keuze tussen folie wat je op de muur aanbrengt of folie die je op de achterkant van de radiator “plakt”. Deze laatste heeft naast het voordeel dat deze het meest effectief is ook het bijkomende voordeel dat je folie niet ziet.

Wat kost radiatorfolie?

De meest gangbare maat is 600×50 cm en is verkrijgbaar bij de meeste grote bouwmarkten voor tussen de €7 en € 10 per rol. Wil je folie met magneetstrip (om aan de achterkant van de radiator te bevestigen, dan ben je tussen de € 17 en € 20 per rol kwijt. Bekijk hieronder een video over hoe je het beste radiatorfolie kunt aanbrengen:

Hoeveel bespaar ik?

Een schatting van de besparing per m2:

Ongeïsoleerde steensmuur: 35 m3 (€ 21 per jaar)
Ongeïsoleerde spouwmuur: 25 m3 (€ 15 per jaar)
Gevulde spouwmuur: 10 m3 (€ 6 per jaar)
Zeer goed geïsoleerde muur: 4m3 (€ 3 per jaar)

Reageer op dit artikel

  Abonneer  
Abonneren op