woensdag , 12 augustus 2020
Home » Bespaartips » Bespaartip #1.01 | Zet je verwarming lager
Bespaartip #1.01 | Zet je verwarming lager

Bespaartip #1.01 | Zet je verwarming lager

Is het bij jou altijd lekker 23 graden overal in huis? Een makkelijke manier om geld te besparen is door je verwarming in huis lager in te stellen.

Ongeveer 75% van je totale gasverbruik komt door de verwarming van je huis of appartement. Vooral wanneer je in een huis / appartement woont wat niet of slecht geïsoleerd is kan je veel geld  besparen door slim om te gaan met de hoogte van de temperatuur.

Kan ik de temperatuur zo laag zetten als ik wil?

Je kunt natuurlijk ook ‘s nachts niet stoken, echter wordt dit (met name in slecht geïsoleerde huizen) niet aanbevolen. Dit omdat dit nadelig voor de gezondheid kan zijn. Je woning kan dan te vochtig worden waardoor schimmelgroei en huisstofmijt meer ruimte krijgt. Tevens kunnen je leidingen bevriezen. Daarom wordt 15 graden aanbevolen als minimum temperatuur zodat de temperatuur ook weer redelijk snel op niveau kan komen wanneer je thuis bent.

De enige uitzondering is wanneer je op vakantie gaat. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de temperatuur nog iets lager in te stellen (5 tot 10 graden), zodat je leidingen niet bevriezen maar zo weinig mogelijk stookt. Laat wel alle tussendeuren open zodat de temperatuur in het hele huis gelijk is.

Let op: Heb je vloerverwarming? Dan gelden er andere regels. Omdat het veel langer duurt voordat de gewenste temperatuur wordt bereikt wordt er nagenoeg altijd geadviseerd om ‘s nachts dezelfde temperatuur te houden. Het is daarom een kwestie van testen of je bij het verlagen van je temperatuur ‘s nachts energie kunt besparen, echter raden we aan om de temperatuur ‘s nachts nooit onder de 18 graden te laten komen.

Ga je langere tijd op vakantie? Dan kan je de temperatuur gerust om 15 graden zetten, echter kan het wel een aantal uren duren voordat de temperatuur daarna weer op de normale dag temperatuur zit.

Hoeveel bespaar ik dan?

Zoals je hierboven kunt lezen is het afhankelijk van de isolatie van je woning. Hieronder een overzicht van van de gemiddelde bedragen die je kunt besparen:

  • Verwarming één graden lager (€ 80 per jaar)
  • Zet je verwarming ‘s nachts op 15 graden (€ 80 per jaar)
  • Verwarming uit uur voordat je gaat slapen (€ 100 per jaar)
  • Zet je verwarming uit in ruimtes waar niemand komt (€ 260 per jaar)

Ervaar zelf wat voor jou de laagste temperatuur is waarbij je jezelf prettig voelt. Je wilt natuurlijk niet de hele dag met een jas aan moeten zitten in huis.

Bekijk ook onze andere energie bespaartips

Reageer op dit artikel

  Abonneer  
Abonneren op