zaterdag , 28 november 2020
Home » Bespaartips » Vergelijk ieder jaar de premie van je autoverzekering
Vergelijk ieder jaar de  premie van je autoverzekering
Hoe kan je zo goedkoop mogelijk je auto verzekeren?

Vergelijk ieder jaar de premie van je autoverzekering

Wanneer je een auto hebt is het verplicht dat je een autoverzekering hebt. Welke soorten verzekeringen zijn er en hoe kan je ervoor zorgen dat je maandpremie zo laag mogelijk blijft?

Soorten autoverzekering

Er zijn 3 soorten verzekeringen, namelijk WA, WA-beperkt casco en WA-volledig casco. Bij een WA verzekering dekt je verzekering bij een ongeval alleen de schade aan de andere partij. Deze verzekering is het meest gunstige voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. WA-beperkt casco dekt alle schade van de andere partij en deels je eigen schade zoals ruitschade en diefstal. Dit is vaak het slimste voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. De WA-volledig casco (allrisk) verzekering dekt alle schade, zowel van jou als de andere partij. Dit is vooral geschikt voor auto’s tot 6 jaar, echter is deze verzekering wel het duurste van de drie.

Schadevrije jaren

Een belangrijk onderdeel van de hoogte van die premie van je autoverzekering zijn de schadevrije jaren. Elk jaar dat je geen schade hebt, bouw je een schadevrij jaar op waardoor je premie vaak wordt verlaagd. Let er wel op dat wanneer je schade rijdt je schadevrije jaren soms met 3 tot 6 achteruit kan gaan waardoor je in de “-” kunt komen. Wanneer dit het geval betaal je een aanzienlijk hogere premie en kan je niet overstappen van verzekeraar tot je weer op 0 schadevrije jaren staat.

Waar vind ik de laagste premie?

Om de laagste premie te vinden kan je met een online vergelijker bekijken waar je je het beste kunt verzekeren. De meest populaire vergelijkingssite is Independer. De premies zijn nagenoeg altijd hetzelfde dan wanneer je direct op de website van de verzekeraar zelf je premie berekend.

Zijn er dingen waar ik extra op moet letten?

Er kan een verschil zitten in het eigen risico wat je moet betalen wanneer je schade hebt. Sommige verzekeraars hebben geen eigen risico, maar bij andere heb je weer standaard een eigen risico van bijvoorbeeld € 250. Ook zijn er verzekeraars waar je zelf je eigen risico kunt bepalen. Tot slot kan er een prijsverschil zitten in het verwachte aantal kilometers dat je verwacht af te leggen. Hoe meer kilometers, hoe groter de kans op een ongeval.

Zijn er nog extra trucjes waar ik op kan besparen?

Wanneer je echt het maximale willen besparen, dan hebben we nog een aantal extra tips:

  • Bij sommige verzekeraars krijg je extra korting wanneer je de premie van je autoverzekering in 1 keer voor een heel jaar betaald. Deze korting is maximaal 3%. Het slimste is om in dit geval het bedrag over te maken en daarna elke maand 1/12 opzij te zetten van de jaarpremie die je het jaar daarop verwacht te moeten betalen.
  • Heb je een afgeronde HAVO, VWO, HBO of WO opleiding? Bij Promovendum geven ze één jaar 20% korting op je huidige premie. Deze actie is (helaas) maar 1 keer per 3 jaar geldig.
  • Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Pechhulp hoef je niet te verzekeren. Tegenwoordig heb je apps zoals Pechhulp on Demand waarbij je alleen hoeft te betalen wanneer je daadwerkelijk pech hebt. Soms zit pechhulp ook inbegrepen wanneer je je onderhoud bij de dealer uit laat voeren.
  • Vergelijk elk jaar de premies om zeker te weten dat je nog steeds bij de juiste autoverzekeraar zit. Bel eventueel naar je verzekeraar om te kijken of ze je een beter aanbod voor je kunnen doen.

Reageer op dit artikel

  Abonneer  
Abonneren op