woensdag , 12 augustus 2020
Home » Bespaartips » Bespaartip #1.03 | Stel je CV ketel goed af
Bespaartip #1.03 | Stel je CV ketel goed af
Afstellen van je CV ketel

Bespaartip #1.03 | Stel je CV ketel goed af

Het afstellen van je CV ketel is een belangrijk onderdeel voor het verlagen van je energieverbruik. Vaak wordt dit door de installateur zelf niet altijd goed afgestemd.

Comfort versus eco-stand van je CV ketel

Vaak wordt de cv-ketel ingesteld op ‘comfort’-stand. Wat houdt dit nu precies in? De warmtewisselaar wordt continue warm gehouden, waardoor er op elk moment warm water geleverd kan worden. Dit is echter niet altijd nodig. Je kunt zowel energie als geld besparen door je cv-ketel in te stellen op de eco-stand. Het duurt dan een fractie langer voordat je warme kraan ook daadwerkelijk heet wordt. Je verbruikt dan weliswaar wat meer water, maar het milieu en je portemonnee worden er blij van!

Verlaag de aanvoertemperatuur

De aanvoertemperatuur staat vaak hoog ingesteld. Dit is de temperatuur van het water als de ketel om een hoog vermogen draait om een koud huis of appartement te verwarmen. De standaard temperatuur is vaan 80 graden Celsius. Bij cv-ketels is dit soms zelfs 90 graden Celsius. Zo kun je de aanvoertemperatuur verlagen naar 70 graden Celsius, de radiatoren worden dan minder heet. Het is zoeken naar een goede compromis: snelheid versus zuinigheid.

Heeft jouw huis goed geïsoleerd met spouwmuurisolatie? Dan kun je de temperatuur nog wat verlagen om energiekosten te besparen.

Tapwater afstellen van je ketel

Ook kan de temperatuur van het tapwater van je cv-ketel worden afgesteld. Door deze te verlagen, kun je energie besparen. Maar let op: stel de temperatuur nooit lager in dan 60 graden Celsius, dan verhoog je het risico op Legionella!

Het onderhoud van je CV ketel is ook een belangrijke voorwaarde om alles goed werkend te houden, waardoor je geen energie verspilt.

Reageer op dit artikel

  Abonneer  
Abonneren op